راهنمای انتخاب قالب بندی قالب فلزی بتن

قالب بندی قالب فلزی بتن

نحوه انتخاب قالب بندی قالب فلزی بتن می تواند یکی از مهم ترین بخش از اجزای اسکلت بتنی باشد، که به درستی باید انجام شود تا کار خوب پیش برود.در این کار نیاز است که اجرا کردن اصولی و نکات انتخاب کردن قالب های بتن را خوب و به درستی انجام بدهید .شما باید زمان‌دقیق قالب برداری را بدانید و اینکه چه تعداد پایه اطمینان را باید بگذارید ، این کارهای ضروری است که قبل از کار باید بدانید.از نکات مهم دیگر که در انجام دادن قالب بندی بتن نیاز است تجهیزات مهم و مورد استفاده است که مهندس اجرایی عمران باید اطلاعاتی از آن داشته باشد.

آیا می دانید قالب بندی چیست؟

اگر بخواهیم با زبان ساده تری بگوییم قالب بندی بتن به اجزای سازه ای گفته می شود که برای استفاده خوب از بتن نگهداری می کنیم و اجرا کردن آن در شکل های مختلف با ابعاد مورد نظر شما ، از هدف های مهم قالب بندی شامل گزینه های زیر می باشد

  • محفوظ بودن بتن در برابر تنش های مکانيکي
  • ممانعت از نشت کردن شیره بتن
  • در ابعاد های متفاوت و مورد نظر خود به بتن شکل دادن
  • از کاهش رطوبت بتن جلوگیری می کند
  • از جا به جا کردن آرماتور ها و سایر اجزاهای موجود در بتن را جلوگیری می کند
  • عایق مناسبی را در برابر گرما و سرما ایجاد می کند

انواع قالب بندی بتن در ساختمان ها

در کل قالب ها دو نوع موقت‌ و یا دائم هستند ، قالب های موقت بعد از سفت شدن بتن و شکل گرفتن به خود از اطراف بتن بر می‌دارند، ولی در قالب های دائمی در همان جای خود می ماند. این قالب ها را از موادی فوم می سازند که بعد از گیرش بتن به بخش هایی از ساختمان تبدیل شده و در جای خود باقی می ماند.

 

انواع جنس قالب های موقت

قالب های بتنی می تواند جنس های متفاوتی داشته باشد از جمله جنس های چوبی، فلزی،  فایبرگلاس، پلاستیکی

یکی دیگر از مزایای قالب های دائمی به تسریع ساخت و ساز می توانیم اشاره کنیم.در قالب بندی های دائم به غیر از ایجاد کردن پایداری زیاد از بتن ها در برابر همه آسیب ها که در آن تماس کردن با خاک اطراف ممکن است ایجاد شود را محافظت می کند.

قالب بندی بتن فلزی

رایج ترین قالب ، قالب های فلزی می باشد که استفاده بسیاری در ساخت و ساز های بتنی دارد.

در اجرا کردن قالب بندی ها قبل از انجام دادن نصب قالب ها باید بر روی آن روغن قالب یا همان مواد رها ساز مالیده شود، بخاطر همین هم از تعویض روغن ها گاهی اوقات روغن سوخته یا گازوئیل می گیرند تا از آن استفاده کنند،ولی توصیه چندانی از استفاده آن نمی شود.

نکته مهمی که باید گفت این است که باعث آلوده شدن آرماتور ها نشود و سطح نازک و لایه ای یکنواخت داشته باشد.

قیمت های اولیه با اینکه در قالب فلزی اندکی بیشتر از قالب های دیگر است، ولی مقرون به صرفه بودن و با داشتن عمری طولانی مدت به آسانی قابل نصب بودن،جذب کنندگی عالی در رطوبت بتن و با ندادن تغییر شکل ارزش خرید خود را بالا برده است.

این قالب بندی های مدرن با داشتن کیفیت خوب و مناسب سطوح بتن را ارائه می دهد و در مهندسی و طراحی اجرا ‌کردن آسان تری دارد.

قالب های فلزی در بازار با دو جنس فولادی و آلومینیومی وجود دارد که بیشترین نوعی که از آن می توان کاربرد زیادی استفاده کردجنس فولادی است.

ماده ی اصلی و اولیه در تولید قالب های فلزی ورق های فولادی است که از جنس فولاد St37 می باشد.

اگر قالب ها کیفیت بالایی داشته باشد یعنی آن قالب از ورق با کیفیت برخوردار بوده است.

انواع قالب بندی ها

همانطور ک گفته شد قالب بندی های بتن انواع مختلفی  در جنس های متفاوتی دارد

اگر بخواهید با قالب بندی ها آشنا شوید ،مطالب زیر را خوب مطالعه کنید.

قالب‌ فلزی بتن

یکی از پرکاربردترین و رایج ترین قالب ها، قالب فلزی بوده است .

این قالب ها توسط شرکت ها و کارخانه ها به طور آماده ساخته می شوند. استفاده از قالب بندی بتن بسیار ساده می باشد و نیاز به این نیست که کاربر قالب ها را به اندازه های مورد نیاز برش بزنند و در سایز های متفاوت هم به  فروش می رسد و هم به صورت اجاره در اختیار کسانی که نیازمند به قالب بندی فلزی دارند می گیرند.

قالب بندی های فولاد در مقایسه با سایر قالب ها نسبتا با کیفیت تر و با دوام تر هستند.

 

قالب بندی پلاستیکی بتن

این نوع قالب در مقابل ضربه و رطوبت مقاوم هستند و از پلیمر ساخته می شوند، به خاطر همین هم قالب پلاستیکی عمر زیادی دارد و بارها و بارها می توان از آن در قالب بندی بتن استفاده کرد. جدا کردن بتن از سطوح قالب پلاستیکی راحت تر است.

با استفاده از گوه ، بولت ها و سنجاق و…اتصالات قالب پلاستیکی انجام می شود.

قالب پلاستیکی بتن یک نوعی از آن وجود دارد که می تواند اتصالات آن اهرمی اجرا بشود.

قالب چوبی بتن

از این نوع قالب ها معمولا در گذشته استفاده می کردند که این قالب از یک صفحه چوبی کف و صفحه های جانبی ایجاد شده و با استفاده از پست ها و سنجاق ها و گوه متصل می شود. قالب بندی کردن بتن با استفاده از قالب های چوبی هزینه بسیار زیادی دارد، چون به تعداد خیلی زیادی به نیروی کار نیازمند است.

امروزه زیاد از قالب چوبی استفاده نمی شود و خیلی محدود در بتن ریزی های سقف یا فونداسیون می توانند استفاده کنند و عمر این قالب نیز کم تر است. به غیر از این مواردی که بالا نام برده‌ شد ، قالب های فایبرگلاس بتن ، قالب های آجری بتنی و قالب های تیرچه بتنی هم وجود دارد و در قالب بندی بتن استفاده می شود ولی بهترین قالب بندی ، قالب بندی فلزی می باشد.

تجهیزات و ابزارهایی برای قالب بندی

۱. پین و گوه ۲. داربست  ۳. میان بولت ۴. شمع  ۵. پشت بند

پین و گوه

از تجهیزات مهم قالب بندی بتن می توان پین و گوه را گفت، شما برای استفاده کردن از اتصال قالب ها می توانید پین و گوه به کار ببرید.

داربست

برای قالب بندی تیر و دسترسی داشتن به ارتفاعات آن داربست به کار می برند

میان بولت

از میان بولت برای محکم سازی و چفت دو قالب بر یکدیگر،  آب بند کردن بتن از میان بولت و کنترل فشار های جانبی استفاده می شود .

میان بولت جنس های مختلفی همچون چوبی، پلاستیکی و فلزی دارد.

شمع

از شمع در کنترل کردن وزن قالب های بتن و خیز و… از شمع یا پایه اطمینان استفاده می کنند.

پشت بند

در کنترل کردن فشار های جانبی بتن و برای جلوگیری کردن از اعوجاج قالب از پشت بند استفاده می کنند.

 

مراحل ها و نحوه ی قالب بندی بتن ستون

 

ابتدایی ترین مرحله

اجرا کردن رامکا است که در تعیین فاصله بین قالب و میلگرد های ستون استفاده می کنند پاشنه بتن نیز نام دیگر رامکا می باشد که از نوع بتنی یا فولادی است.

اجرا کردن آن نیز زمانی می باشد که میلگرد های  فولادی در ابعاد و سایزهای مختلف و مورد نیاز شما برش زده می شوند و هر طرف آن راستای طولی ستون در حالت های عمودی به یکدیگر قرار می دهند.

با دو حالت اتصال سیمی و روش جوشی این میلگرد ها را وصل می کنیم، در اجرا کردن نوع بتنی رامکا اول باید فاصله های بین میلگرد های ستون و قالب ها را با کمک ریسمان معین کنیم.

بعد از این کار در پشت ریسمان با ارتفاع حدودا ۱۰ سانتی متر تخته های چوبی را قرار بدهیم و بعد از آن‌ها  بتن ریزی انجام می شود.

مراحل دوم

مرحله ی دوم تهیه کردن قالب است که قالب ها با تنوع های زیاد و مختلفی در بازارها وجود دارد.

نحوه قالب بندی نیز بعد از بررسی کردن هزینه ها و شرایط ها می توانید انتخاب کنید.

مرحله سوم

تمیز کردن قالب ها بعد از مرحله ی تهيه کردن قالب ها است که باید هر قالب را بعد از قالب بندی بتن و استفاده کردن از آن کاملا تمیز و پاکسازی کنیم.

مرحله چهارم

در مرحله چهارم روغن کاری انجام می شود، به خاطر اینکه قطعات بتنی از قالب به راحتی جدا شوند دیواره های داخلی قالب ها را با روغن های مخصوص برای راحتی کار آغشته می کنیم .

مرحله پنجم

بعد از روغن کاری مرحله ی بستن قالب ها می رسد،ابتدا هر قسمتی از قالب را از هم جدا می کنیم پس باید به همین خاطر آن را با کمک تجهیزات به یکدیگر متصل کنیم که در این کار سنجاق و پین و گوه رایج‌ ترین تجهیزات است.

قطعه ای از قالب را ابتدا به پایه بتنی یا همان رامکا وصل و بعد قطعه دیگری را به لبه قطعه اول با میخ وصل میکنیم و همینجوری با این ترتیب ادامه می دهیم.

اگر بخواهید از وقوع هرگونه مشکل احتمالی پیشگیری کنید، باید به هر قسمت توجه کنید تا از اتصال درست قالب های بتنی اطمینان کامل را داشته باشید.

مرحله‌ ی آخر

در قسمت آخر تراز کردن قالب ها می رسد.

این مرحله از شاقول برای استفاده کردن در تراز کردن قالب های بتنی نسبت به افق برای قالب بندی بتن ستون است، اول به طور عمودی چوبی را بر قالب بر آن متصل می کنیم و در انتهای چوب صفحه شاقول را قرار داده و با دقت کردن به فاصله قالب با مخروط شاقول به تراز بودن یا نبودن قالب پی می بریم.

 

نحوه ی قالب بندی فونداسیون

این قسمت می توانیم از قالب های سنتی مثل آجری ، قالب های مدولار،  قالب های چوبی، بلوکی و غیره استفاده کنیم.

ابتدا در قالب بندی های فونداسیون از مناسب بودن ، تراز بودن سطح زیر آن باید اطمینان کنیم.

 

بعد از ریختن بتن و تراکم سازی خاک شروع به عملیات آرماتور گذاری فونداسیون می کنیم .

برای مشخص کردن جایگاه قالب ها در سطح  فونداسیون با استفاده از ریسمان و میخ های فولادی مشخص کرده و عملیات نصب را با توجه به نوع قالب انجام می دهیم.

درزبندی نیز باید خوب و درست انجام شود تا جلوگیری خوبی در برابر رفتن شیره  بتن بکند و در نهایت برای اینکه هنگام قالب برداری در بتن به راحتی جدا گردد سطح قالب ها را با روغن چرب می کنیم.

می توانید قالب ها را بعد از پایانه بتن ریزی ها ، سفت شدن و بعد از اینکه به مقاومت بتن اطمینان پیدا کردید بدون هیچ ضربه ای از بتن جدا سازی کنید.

دستمزد قالب بندی ها نیز متفاوت است زیرا در قالب بندی  یکی از موارد حائز اهمیت تجربه کافی و تخصص قالب بند است،باید روش آن را به خوبی بلد باشید.

نحوه ی قالب بندی تیرها

در قالب های بتن ریزی تیر ها بخش های تشکیل دهنده در دو بخش قالب کف یا همان (پانل کف پوتر) و قالب کناری همان( پانل آویزپوتر) تشکیل می شود.

عملیات داربست بندی اولین گام در نحوه ی قالب بندی بتن در زیر تیر ها می باشد.

در مرحله دوم آرماتور بندی نیز انجام می شود .

در مرحله سوم در زیر تیر ها باید پانل کف پوتر،تعبیه شده و در آخر آویزهایی با نیش پانچ در پانل کف پوتر وصل می شود.

سخن پایانی

استفاده از قالب فلزی در قالب بندی های بتن یکی از انتخابات عالی است که خیلی از پروژه ها موفقیت های بسیاری را با استفاده از آن به دست آورده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *